Arjantin Dogo Bakımı ve Özellikleri
22 Temmuz 2024

Arjantin Dogo Bakımı ve Özellikleri

Arjantin Dogo, güçlü ve büyük ebatlarda bir köpek cinsidir. Ülkemizde çok fazla yetiştirilmeyen ancak bazı kişilerin özel ilgi gösterdiği ırklardan biridir. Atletik görünümü ve kaslı yapısıyla dikkat çeken bu köpeklerin çeneleri güçlü ve dişleri sağlamdır. Dişleri makas şeklinde kapanır. Kulakları genellikle uzun ve kıvrıktır; fakat çoğu kişi köpeklerinin kulaklarını keserek dik durmalarını sağlar. Kesik kulaklar, köpeğe daha sert bir ifade kazandırır. Kahverengi veya ela renkli gözlere sahip olan bu köpeklerin burunları siyah renktedir. Geniş ve derin bir göğüs yapısına sahip olup genellikle beyaz renkli, sık ve kısa tüyleri vardır. Kuyrukları uzundur.

Arjantin Dogo'nun Özellikleri Nelerdir?

Arjantin Dogo harika bir bekçi köpeğidir ve aşırı derecede ailesine bağlıdır. Oldukça akıllı olan Arjantin Dogoları, genelde çocuklarla iyi anlaşır. Dominant bir sahip isterler ve eğitime yatkındırlar. Kurallara uyum gösterirler. Yetişkin köpeklerde asabi davranışlar ortaya çıkabilir. Genellikle saldırgan değillerdir; ancak uyarma ve meydan okuma gibi durumlarda her köpek gibi Dogolar da saldırganlık hali gösterebilir. Arjantin Dogo, herkese uygun bir köpek olmayabilir. Geçmişten günümüze kadar uzun süre avcılık konusunda bu köpekten faydalanılmıştır. Yavru iken diğer köpek ırklarında olduğu gibi uygun eğitim almalıdır. Diğer köpeklerle beraber beslenirse iyi anlaşabilir; ancak yalnız büyüyen Dogolar sonradan birbirleriyle anlaşamazlar. Sosyalleşme eğitimi son derece önemlidir ve küçük yaşlarda başlanmalıdır.

Arjantin Dogo, ihtiyaç duyduğu egzersiz için küçük bir alanda bile yaşayabilir; ancak bahçeli evde daha mutlu olacaktır. Apartmanda beslenmeye de elverişli bir köpektir. Eğer bahçede bakılacaksa soğuk havalarda kapalı bir mekâna alınmalıdır. Kısa tüylü olan Dogoların ılıman iklimlerde yaşamaları daha uygundur.

Arjantin Dogo, son derece az sağlık problemi yaşayan güçlü bir ırktır. Avcılık özelliklerini kaybetmemesi için her gün egzersiz ihtiyacı giderilmelidir.

Arjantin Dogo'nun Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu köpeklerin bakımı kolaydır. Tüylerinin kısa olması büyük avantaj sağlar. Irkına özel kötü bir kokusu yoktur ve oldukça temizdir. Tırnak temizliğinin iyi yapılması gerekir. Orta düzeyde tüy dökme problemi vardır.

Arjantin Dogo'nun Kökeni

1920'li yıllarda Nores Martinez tarafından Arjantin'de bekçi ve av köpeği olarak geliştirilmiştir. Güney Afrika'ya dayanan kökleri vardır. Dogo ırkının soyu tükenmiş olan Alona isimli ırka dayandığı düşünülmektedir. Köpeğin saf özelliklerini alabilmesi için Nores Martinez yoğun bir şekilde çalışmış; fakat ırkın kayıtlara geçmesi 1973 yılını bulmuştur. Avusturya'ya 1978 tarihinde getirilmiş ve Avrupa'da tanınması bu tarihten sonra olmuştur.

Arjantin Dogo'nun Melezlenmesinde Kullanılan Irklar

  • Cordoba Dövüş Köpeği: Arjantin'de çevik ve güçlü bir köpek olmasından dolayı avlarda kullanılırdı. Melezlemedeki temel ırktır.
  • İngiliz Pointeri: O yıllarda Avrupa'nın en yaygın karasal av köpeğidir. Koku alma duyusunu Arjantin Dogo'ya aktarmıştır. Bu yüzden Dogolar benzer ırklardan daha iyi bir koku alır.
  • İrlanda Kurt Tazısı: Dogoya av güdülerini ve hızını miras bırakmıştır.
  • Bullterrier: Bu melezleme çalışmasındaki tek terrier ırkıdır. Dogo'ya kattıkları ise inatçılık ve korkusuzluk özellikleridir.
  • İngiliz Bulldog: Gözükara ve güçlü karakteri, yere sağlam basışı melezlemede yer almasını sağlamıştır.
  • Dogue de Bordeaux (Fransız Mastifi, Bordo Mastifi): Dünyanın en güçlü çeneye sahip ırklarından olan bu ırk, Dogoya çene gücünü katmıştır.
  • Danua (Great Dane, Alman Mastifi): Cüssesi nedeniyle avcıların Dogolardan önce büyük avlarda kullanılıyordu. Dengeli görünümü ve cüssesi ile Dogo ırkının bir parçası olmuştur.
  • Boxer: Köpeği fiziksel değil zihinsel olarak güçlendirmek için kullanılmıştır. Sahibine bağlılığı ve canlılığı nedeniyle melezlemede yer almıştır.
  • Pirene Dağ Köpeği: Avcı tarafından fark edilebilmesi için gerekli olan parlak beyaz tüy rengini Dogoya kazandırmıştır.

İspanyol Mastifinin de bu melezlemede olduğu bazı kaynaklarda geçse de muhtemelen bu bilgi hatalıdır. Cordoba Dövüş Köpeği zaten yerli köpeklerle İspanyol Mastifinin çiftleşmesi sonucu oluşan melez bir ırktı.

Dövüş köpeği olarak kullanılan Dogoların karakterinde büyük değişiklikler olmuştur. Arjantin Dogo, Türkiye'de ve birçok Avrupa ülkesinde yasaklanan köpekler sınıfındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muid

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Arjantin Dogo'nun tüyleri kısa olduğu için soğuk havalarda nasıl koruma sağlayabilirim? Ayrıca, dominant bir sahip olmam gerektiğinden bahsediliyor; bu konuda nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Muid, Arjantin Dogo'nun tüyleri kısa olduğu için soğuk havalarda onu korumak adına bir kaç önlem alman faydalı olacaktır. Öncelikle, köpeğin için uygun bir köpek montu veya kazak edinebilirsin. Bu giysiler soğuk hava koşullarında ona ekstra bir koruma sağlar. Ayrıca, yürüyüşleri kısa tutup, soğuk havalarda dışarıda fazla zaman geçirmemesine dikkat etmen önemli. İç mekanda da sıcak ve rahat bir yatak sağlamak, onun konforunu artıracaktır.

Dominant bir sahip olma konusunda ise, köpeğinle aranda sağlam bir liderlik ilişkisi kurmak önemlidir. Bu, sert ve otoriter olmak anlamına gelmez; tutarlı ve kararlı davranışlar sergilemek, net sınırlar koymak ve pozitif pekiştirme yöntemleri kullanmak gereklidir. Eğitim sırasında sabırlı olmalı ve köpeğinle güçlü bir bağ kurmaya özen göstermelisin. Eğitim sürecinde profesyonel bir köpek eğitmeninden destek almak da faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pomeranian Bakımı ve Beslenmesi

Pomeranian Bakımı ve Beslenmesi

Kangal Köpekleri Türleri ve Özellikleri

Kangal Köpekleri Türleri ve Özellikleri

Saint Bernard Türleri ve Özellikleri

Saint Bernard Türleri ve Özellikleri

Köpekler Köpek Türleri ve Özellikleri

Köpekler Köpek Türleri ve Özellikleri

Amerikan Staffordshire Terrier

Amerikan Staffordshire Terrier

Güncel

Rottweiler Türleri ve Özellikleri

Rottweiler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Boxer Köpek Türleri ve Özellikleri

Boxer Köpek Türleri ve Özellikleri

Güncel

Golden Köpek Türleri ve Özellikleri

Golden Köpek Türleri ve Özellikleri

Pekinez Türleri ve Özellikleri

Pekinez Türleri ve Özellikleri

Mastif Türleri ve Özellikleri

Mastif Türleri ve Özellikleri

Pitbull Türleri ve Özellikleri

Pitbull Türleri ve Özellikleri

Beagle Kopek Türleri ve Özellikleri

Beagle Kopek Türleri ve Özellikleri

Panter Türleri ve Özellikleri

Panter Türleri ve Özellikleri

Av Köpekleri Türleri ve Özellikleri

Av Köpekleri Türleri ve Özellikleri